מהרישום בגיל שלוש ועד לסיום גן חובה – עבור ילדי הגן, הוריהם והגננות – גן הילדים הוא שער הכניסה של ילדינו למערכת החינוך. מה חשוב לדעת בנושא הארוחות שהילדים שלכם אוכלים בגן ובצהרון? איזה מזון מוגש בגני הילדים והצהרונים? מה אסור להגיש לילדים? מהי איכות המזון? ומה היא כמות הארוחות בגנים?
איזה אוכל ילדים אוכלים בגן ובצהרון ומתי?
הילדים מבלים המון זמן בגני ילדים ובצהרונים, משעות הבוקר ולעיתים עד שעות אחר הצהריים, במהלך הזמן הזה הם צריכים לאכול אוכל מזין, בריא ומאוזן, שיספק להם אנרגיה ויזין את גופם. הארוחות המוגשות בצהרון צריכות לכלול מרכיבים שנקבעו ע״י משרד הבריאות במטרה להגן על הילדים מאוכל מזיק לבריאות.
בארוחת הבוקר הילדים אוכלים אוכל, שהם מביאים מהבית או מזון ,שהגן מגיש בדרך כלל בשיטת מזנון פתוח. אין זמן מוגדר לארוחה, כשהילד רעב הוא מוציא את האוכל. בדרך כלל רוב הילדים מביאים את האוכל לארוחת הבוקר מהבית ומתיישבים לאכול לקראת 10:00. אפשרות נוספת היא שהסייעת קונה אוכל במרוכז, והוא מוכן לאחר מכן בגן.
בסביבות השעה 12:30 הילדים אוכלים פרי או חצי כריך. בגנים בהם הילדים נשארים בגן בצהריים, מוגשת להם ארוחת צהריים חמה. בגני יום חינוך ארוך, ארוחת הצהריים ממומנת בחלקה או ברובה על ידי משרד החינוך, ובצהרונים פרטיים על ידי ההורים. את ארוחת הצהריים מספק זכיין חיצוני. בעל אישורים מתאימים לייצור ואספקת ארוחות.
ארוחת צהריים המוגשת בגן צריכה לכלול מנה עשירה בחלבון, דגנים מלאים וקטניות, ירקות מבושלים וטריים, פירות, ומים לשתייה. בנוסף לארוחת צהריים בגן, יש את ארוחת המנחה בצהרון או בגן. ארוחת המנחה מוגשת לאחר השעה 16:00, צריכה לכלול כריך מחיטה מלאה, ממרח, פרי או ירק. הכמות במנה משתנה בהתאם לגיל הילדים.
על הארוחות בגנים להיות מגוונות. בכל יום בשבוע יש להגיש תפריט מזון אחר. בכריכים ניתן לגוון את הממרחים בממרחי קטניות כמו טחינה, חומוס, אבוקדו. בימים שבהם ארוחת צהריים צמחונית, ניתן להכין כריכי טונה או ממרחים חלביים. יש לתת לילדים לכל הפחות שלושה סוגי ממרחים שונים ושלושה סוגי ירקות ופירות שונים במשך השבוע. על מפעיל הצהרון לפרסם בתחילת כל חודש פירוט תפריט יומי של המזון המסופק בצהרון.
מה אוכלים בצהרונים ובגני ילדים?
תפריט ארוחת הצהריים צריך לכלול לפחות אחד מכל סוג מהרכיבים הבאים:
- מנת חלבון – חזה הודו או עוף, בשר בקר, דג ללא עצמות, או מנה צמחונית
- מנת דגנים – מלאים וקטניות שונות
- ירק – ירקות טריים וירקות מבושלים
- פרי – פרי העונה שטוף
- שתייה – מים
מה לא מגישים לילדים בצהרון?
- שתייה: משקאות דיאטטיים, משקאות ממותקים
- מאפים: עשירים בשומן (בורקס, ג’חנון), מתועשים (פיצה), עשירים בסוכר (עוגות, עוגיות)
- מנות מתועשות להכנה מהירה, מנות ארוזות מראש, תערובות להכנת פסטה, מרקים, צ’יפס.
- מזונות עשירים במלח: אבקות מרק, חמוצים, חטיפים מלוחים
- תיבול ורטבים: אבקות תיבול, תחליפים לתיבול, מיונז, קטשופ, חמאה מרגרינה.
- מזונות עשירים בשומן רווי ושומן טרנס
- ממרחים וממתקים: ממרחים עתירי שומן או עתירי סוכר
- מזונות מטוגנים. מוצרי בשר מעובדים, ומוצרים מעובדים מן הצומח